Kansen voor groen gasproductie via vergassing

Bij het vergisten van mest wordt met hulp van bacteriën uit mest groen gas gemaakt waarmee aardgas is te vervangen. Groen gasproductie uit vergassing is een andere technologie, maar het kan vergelijkbare reducties van broeikasgasemissies op grotere schaal realiseren, stelt Ruud Raap, themacoördinator vergroening van de gasketen bij de New Energy Coalition.

Nederlandse energiebedrijven hebben vanaf 2027 een bijmengverplichting: ze moeten een oplopende hoeveelheid broeikasgasemissiereductie halen door groen gas in plaats van aardgas te leveren. Om alle aardgas door duurzame gassen te vervangen, is jaarlijks bijna 30.000 megawatt aan opgesteld productievermogen nodig. In 2024 stond in Nederland 440 megawatt aan productievermogen voor groen gas en 5 megawatt voor groene waterstof. 


Vergassingsinstallaties hebben een industriële schaal. De biogrondstoffen die ze gebruiken, bijvoorbeeld afvalhout of agrarische residuen, nemen koolstof in de vorm van CO2 op tijdens de groei. Bij de vergassing komt deze koolstof vrij en belandt deels in groen gas en deels in CO2. Door die CO2 af te vangen en op te slaan, wordt de CO2 aan de atmosfeer onttrokken en zo is er sprake van een flinke reductie van de emissie.


Nederland heeft enkele aanbieders op vergassingsgebied met fraaie oplossingen. De financiering ervan bleek tot nu toe lastig door de afhankelijkheid van subsidies. De bijmengverplichting is een marktmechanisme en kent dat bezwaar niet. Door de forse emissiereducties bij vergassing is het economisch perspectief gunstig, aldus Paap. Er staan vergassers in Alkmaar en Amsterdam, in Emmen wordt een installatie gebouwd en er zijn plannen voor een vergassingsinstallatie in Delfzijl.

Bron: Boerderij, 19/07/2025
Publicatie: 22-07-2025