Hoge afzetprijzen stimuleren de mestexport
De fors gestegen mestexport in het eerste half jaar is een knappe prestatie van de mestexporteurs. Maar het is nu nog te vroeg om te zeggen of de stijging van de mestexport doorzet in de tweede helft van 2025 en 2026. Dit voorjaar was niet alleen in Nederland, maar ook in Frankrijk, Duitsland en België uitstekend weer om dierlijke mest aan te wenden in verschillende teelten.
In Noord-Frankrijk zijn akkerbouwers volledig aangewezen op de aanvoer van mest uit Vlaanderen en Nederland. Logistiek gezien ligt Duitsland gunstiger voor mestexport. Duitse afnemers ontvangen dan ook de grootste hoeveelheid kuubs en stikstof uit Nederland. Frankrijk is de koploper als afnemer van fosfaat uit dierlijke mest.
In de eerste helft van 2025 is met 1,9 miljoen ton mest bijna 19 miljoen kilo fosfaat en 21 miljoen kilo stikstof geëxporteerd. In mestvolume slechts 8,5% van alle vervoerde mest, maar daarin wel 25% van het fosfaat en bijna 17% van de stikstof in alle vervoerde mest. Daarmee zorgt de mestexport voor een aanzienlijke verlichting van de mestafzet op de binnenlandse markt. De export van mestkorrels is in deze cijfers nog niet meegenomen.
De gestegen export met 27% in de eerste zes maanden van 2025 kan voor een deel een 'inhaaleffect' zijn, aldus Uenk. Aankoop van dierlijke mest door buitenlandse akkerbouwers is vaak een sluitpost. Bij matige of slechte opbrengsten bezuinigen akkerbouwers al snel op de aankoop van dierlijke mest. Voor de bodemvruchtbaarheid is organische bemesting echter noodzaak. Samen met bewustwording van de gift aan mineralen en micronutriënten en besparing op kunstmest, stimuleert dit de vraag naar dierlijke mest.
Circa 68% van de mestexport in de eerste helft van 2025 bestond uit vaste, gemengde mest. Deze producten zijn afkomstig uit composterings- en biogasinstallaties. De bijmengverplichting vanaf 2027 van groengas aan aardgas uit biogas zal naar verwachting een impuls geven aan de productie van exportwaardige digestaatproducten. De prijzen voor kunstmest nemen toe. Mesttransport per schip en straks wellicht ook per trein, maken export naar verder weg gelegen afzetgebieden sneller rendabel.